Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μαυρούδη Ειρήνη 
Παιδί και Τεχνολογία 

Το smartphone, ο υπολογιστής και η τηλεόραση, βρίσκονται πλέον στην καθημερινότητα των παιδιών. Μεγάλος αριθμός παιδιών προτιμούν να παίξουν και να μιλήσουν με τους ψηφιακούς τους φίλους παρά να συναντιούνται με παρέες σε πλατείες και να παίξουν πραγματικά παιχνίδια με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τους φίλους τους αλλά ακόμα και από την οικογένειά τους.  
 Η παιδική ηλικία δεν είναι όπως την ξέραμε. Τα νέα δεδομένα της ζωής και η εισβολή της τεχνολογίας έχουν κάνει το παρελθόν να μοιάζει σαν ένας άλλος πλανήτης. Παλιότερα  ενδιαφέροντα των παιδιών όπως ο αθλητισμός, ο χορός και το παιχνίδι που πρόσφεραν χαρά και ανάπτυξη της δημιουργικότητας έχουν αντικατασταθεί από τα μοναχικά online παιχνίδια. Για όλα αυτά θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά πώς θα χρησιμοποιήσουμε και πόσο θα την αφήσουμε να μας επηρεάσει.



  «Σήμερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας έφηβος ξοδεύει πάνω από επτά ώρες την ημέρα με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα», λέει ο δρ Στρασμπέργκερ. «Ενα στα τέσσερα παιδιά δημοτικού έχει το δικό του κινητό τηλέφωνο» συμπληρώνει ο δρ Τρίσταν Γκορίντο, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και βασικός ερευνητής του «Προγράμματος Ψηφιακής Οικογένειας» του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) των HΠΑ.
Η Aμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει κάθε σπίτι να υιοθετήσει ένα «οικογενειακό πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων». Και ενώ κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και συνήθειες, οι παιδίατροι της Αμερικανικής Ακαδημίας συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν παιδιά κάτω των δύο ετών να έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας να μην ασχολούνται με αυτά πάνω από δύο ώρες την ημέρα. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ο «αποκλεισμός» συσκευών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του κινητού τηλεφώνου, κατά τη διάρκεια των γευμάτων και πριν από τον βραδινό ύπνο, καθώς και η απομάκρυνση τηλεόρασης, υπολογιστή ή άλλων συσκευών σύνδεσης στο Διαδίκτυο από τα υπνοδωμάτια των παιδιών.
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου